<p>Een van de murals, die Helmond een beetje mooier maken.</p>

Een van de murals, die Helmond een beetje mooier maken.

(Foto: )

Murals fleuren de stad op

Wie de afgelopen dagen in het centrum van Helmond is geweest kan het niet zijn ontgaan. De omgeving van Museum Helmond, het Speelhuis, de Cacaofabriek en de Traverse is verfraaid met een aantal in het oog springende muurschilderingen, zogeheten ‘murals’.

HELMOND - De murals zijn een initiatief van stichting Carat, dat daarmee de cultuurzone van Helmond een extra dimensie wil geven. De muurschilderingen zijn van de hand van Kaspar van Leek en Niels Swaenen van Studio Giftig. In totaal is een oppervlakte van 870 vierkante meter beschilderd. Heden ontmoet verleden, zo kunnen de murals worden omschreven. In realistische, kleurrijke en dynamische stijl zijn er talloze verwijzingen naar het industriële en culturele verleden van de stad, waarover plaquettes meer informatie bieden,
“Een monsterklus”, zegt Kaspar van Leek. “We zijn hartstikke trots op het resultaat. Als we niet tevreden zouden zijn, dan waren we nog niet klaar”, zegt hij met gevoel voor understatement. Hoeveel spuitbussen er doorheen zijn gegaan? Van Leek heeft ze niet geteld. “Ik schat zo dat het er een dikke 400 zijn geweest”, zegt hij. “Maar daarnaast hebben we natuurlijk ook de nodige muurverf gebruikt.” Er is bewust gekozen om geen bekende Helmonders af te beelden. Van Leek: “Voordat je het weet vergeet je er een paar.”
Gerard Groot van stichting Carat is in zijn nopjes met het resultaat. “De murals maken de stad een stukje mooier. Dat er daarnaast ook verwijzingen zijn naar het verleden van onze stad is een meerwaarde.” Wethouder Antoinette Maas tijdens de officiële openingshandeling van de murals: “Fantastisch dat zoiets moois, zoiets prachtigs door Carat geschonken is aan de stad. Mooi om te zien dat de Traverse zo is verfraaid.”

De murals die de afgelopen weken zijn verschenen in het centrum van Helmond geven het heden en verleden van de stad in een notendop weer. Een muurschildering van een zingend kind dat in een hand een fles houdt en dat gebruikt als microfoon. In de andere hand een analoge camera waarmee een selfie wordt gemaakt. Maria van Brabant, afgebeeld als zwarte vrouw. De vijftiende-eeuwse schilder Lucas Gassel, voorzien van baseballcap en met een spuitbus in de hand. Bij Museum Helmond is een muurschildering te zien die is geïnspireerd op De IJzergieter van schilder Jan Toorop, uit de collectie van het museum. Maar ook is er een knipoog met een afbeelding van een kat, verwijzend naar ‘kattenmeppers’, en een persoon in trainingspak. Een kanon dat ‘kogels van textiel’ afvuurt, heeft een link naar het door Museum Helmond aangekochte werk Canonball Heaven, en refereert naar de rijke rijke geschiedenis van de textielindustrie in Helmond. Een accordeonist herinnert aan het belang dat Helmond heeft gekend voor dit muziekinstrument. De foto waarop de makers Kaspar van Leek en Niels Swaens zijn te zien, is van de hand van Henk van Dijk. Overige foto’s zijn afkomstig van Studio Giftig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden