<p>Jolijn Thijssen, schrijfster van &#39;Pluis heeft TOS.&#39; Inzet: de voorzijde van het boek.&nbsp;</p>

Jolijn Thijssen, schrijfster van 'Pluis heeft TOS.' Inzet: de voorzijde van het boek. 

(Foto: Idor van Duppen)

Jolijn Thijssen schrijft boek over TOS

Zondag 11 oktober om 14.00 uur, vindt in boekhandel De Ganzenveer in Helmond een bijzondere boekpresentatie plaats. Jolijn Thijssen schreef het boek ‘Pluis heeft TOS’. De titel roept meteen de vraag op wat TOS is: het staat voor Taal Ontwikkelingsstoornis. Niet iets waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt, behalve voor Jolijn dan. Haar broer Gijs is 9 jaar en heeft TOS en ze schreef het boek door en voor hem, en voor iedereen die er meer over wil weten en ermee om wil leren gaan.

HELMOND - Jolijn Thijssen is pas 12 jaar, maar ze heeft dadelijk dus al een boektitel achter haar naam staan. De problemen van haar broer Gijs als gevolg van TOS inspireerden haar tot het schrijven van het boek waarin het konijntje Pluis TOS heeft en haar zus Noita haar probeert te helpen. Bij de tekst staan woordbetekenissen, plaatjes, vragen en spelletjes zodat het boek ook handig is voor bijvoorbeeld broers en zussen van kinderen met TOS.

Jolijn merkte wel dat haar broer in het begin niet praatte: ‘Op vakantie in Indonesië zei hij pas zijn eerste woord - hij was toen 3 jaar.’ Haar moeder Kelly Thijssen vertelt dat kinderen met TOS vaak ook niet brabbelen voordat ze met praten beginnen en vaak huilen en boos worden omdat ze niet begrijpen wat er bedoeld wordt en niet duidelijk kunnen maken wat zij bedoelen.

Ze geeft het voorbeeld van Gijs die het over ‘de blauwe’ had: ‘Voor hem was dat duidelijk, maar wij begrepen niet wat hij bedoelde. Uiteindelijk bleek het dat het over blauwe schoenen ging, maar hij legde de koppeling met het begrip schoenen niet. Ook spreekwoorden zijn daardoor een probleem, taal met een dubbele bodem begrijpen kinderen met TOS niet. We hadden het er laatst over dat we ergens als de kippen bij moesten zijn, maar dan wil Gijs weten waar die kippen dan te voorschijn komen.’

Kinderen met TOS praten moeilijk en vinden het moeilijk de taal te begrijpen; het kost ze de hele dag moeite om te praten. Dat is niet alleen vermoeiend maar ook frustrerend. Het leren van taal duurt heel lang en gebeurt vooral één op één. Het visueel maken van taal is een hulpmiddel en het boek van Jolijn heeft dan ook veel afbeeldingen. Verder is het motto: herhalen, herhalen, herhalen. Toen de lockdown een feit was hebben ze voor Gijs van de nood een deugd gemaakt en hebben ze met visuele en auditieve hulpmiddelen met hem de klok onder de knie gekregen.

De boekpresentatie bij De Ganzenveer vindt in principe buiten plaats, onder een overkapping, zodat iedereen droog blijft en alle regels in verband met corona in acht kunnen worden genomen. Die dag is ook meteen de laatste dag van de Kinderboekenweek Jolijn is aanwezig om te signeren en om vragen te beantwoorden.

Het boek is te koop bij de Ganzenveer en online bij uitgeverij Pica. De opbrengst komt ten goede aan de behandeling van kinderen met TOS en bij het boek zit een code voor toegang tot een website met spelletjes.

Idor van Duppen

Kinderen met tos hebben de hele dag moeite om te praten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden