<p>Wethouder Gaby van den Waardenburg en Perry van Berkel (Du Pr&eacute; Groenprojecten) helpen bij het aanbrengen van de plantenbakken. Foto: Dave van Hout.</p>

Wethouder Gaby van den Waardenburg en Perry van Berkel (Du Pré Groenprojecten) helpen bij het aanbrengen van de plantenbakken. Foto: Dave van Hout.

(Foto: Dave van Hout)

Groene 'jas' voor parkeergarage

Gemeente Helmond heeft parkeergarage Doorneind onlangs voorzien van zonnepanelen en zuinige ledverlichting. De afgelopen week heeft de garage ook nog een ‘groene jas’ gekregen. De gevel is voorzien van beplanting. Op vrijdag 2 oktober heeft wethouder Gaby van den Waardenburg geholpen bij het aanbrengen van de beplanting.

HELMOND - De noord- en westgevel van de garage zijn voorzien van beplanting, in totaal ruim 300 vierkante meter. De plantjes zijn geplant in hangbakken aan de gevels die zijn voorzien van een zogenoemd plant care systeem. Dit computergestuurde bewateringsysteem werkt met sensoren die aangeven hoeveel water de planten moeten krijgen. Een keer per jaar vindt onderhoud aan de planten plaats, zodat deze niet verwilderen.

De beplanting zorgt voor het verminderen van hittestress en het ontlasten van de riolering bij extreme regenbuien.

Op de zogenoemde ‘wings’ die typerend zijn voor het bovenste parkeerdek van de garage, zijn 94 zonnepanelen aangebracht. De panelen zouden zo’n 25.000 kilowattuur per jaar aan energie op moeten wekken, dit zou genoeg moeten zijn om de parkeergarage volledig van stroom te voorzien. Om het energieverbruik flink te verminderen is de bestaande verlichting vervangen door 274 led armaturen met een dimbare regelaar sensor.

Wethouder Gaby van den Waardenburg: “Als gemeente stimuleren wij inwoners en bedrijven om te investeren in verduurzaming van hun eigen panden. Dan moeten wijzelf ook het goede voorbeeld geven. Een duurzaam gebouw biedt ook meerwaarde voor de omgeving, bijvoorbeeld hier bij parkeergarage Doorneind waar diverse maatregelen zijn toegepast. Een mooie vervolgstap in de verduurzaming van ons eigen vastgoed!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden