<p>Irma en Erica Martens</p><p>.&nbsp;</p>

Irma en Erica Martens

(Foto: Joost Verspaget)

Omzien naar Elkaar stopt met Muziek in ’t Portiek

Het was een enorm welkom initiatief. De werkgroep Omzien naar Elkaar (gelieerd aan de KBO Stiphout Warande) zag dat er in coronatijd diverse optredens plaatsvonden bij verzorgingscentra en wilde óók de oudere inwoners bereiken die nog zelfstandig wonen. Immers, voor ouderen is het belang van zoveel mogelijk thuis blijven het grootst.

HELMOND - “Onder de noemer Muziek in ’t Portiek zijn maar liefst 60 plekken in de stad bezocht, in elke wijk. Irma en Erica Martens waren ook al betrokken bij de OudDoor Concerten bij zorglocaties die meteen in het begin van de lockdown zijn georganiseerd. De dames hebben ruim 120 concerten op locatie verzorgd vanaf maart.

Ook Marjoleine ten Cate zorgde voor een bijzondere muzikale onderbreking van veelal saaie dagen. “We wilden de oudere Helmonders laten merken dat er aan hen gedacht wordt en hun tijd thuis veraangenamen,” zegt Joost Verspaget van de werkgroep.

Omzien naar Elkaar zette diverse acties op touw, zoals een verrassingsactie voor opa’s en oma’s, een verrassing voor mantelzorgers en dus ook Muziek in ‘t Portiek. Op 6 september was het laatste optreden uit een lange serie. Die dag werden Boscotondo, maar ook Prinzenhof op het Ameideplein bezocht. Parc Bruxelles was de gelukkige locatie voor het afscheidsconcert en dat het gezellig was, bleek wel toen de sangria en hapjes naar buiten werden gehaald.

Ook het Helmondse Lang Leve Cultuur was betrokken. Annique van den Heuvel van die organisatie zegt: “Kunst en cultuur maakt gelukkig, het draagt bij aan een goede gezondheid en lekker in je vel zitten. Oudere inwoners konden niet naar activiteiten toe, dus werden deze naar hen toe gebracht.” De concerten werden niet in de media aangekondigd. De bewoners kregen een dag tevoren een uitnodiging in hun brievenbus. Het waren verrassingsconcerten. Omzien naar Elkaar heeft het georganiseerd, maar moest ook de 1,5 meter afstand garanderen. De reacties die de drie zangeressen kregen waren telkens lovend. Sommige luisteraars hingen over hun balkon, anderen zetten stoelen (op afstand) neer op straat en een menigeen danste zelfs mee. Je zag de één stilletjes luisteren en andere mensen meezingen. Buren zwaaiden naar elkaar. Meedeinen op vrolijke of soms melancholische klanken. Soms zelf een klein traantje als een bepaald muzieknummer een herinnering opriep.

Via de deuropening
Duizenden ouderen uit de stad hebben ervan genoten, dat staat vast. Hoe hebben de muzikanten het zelf ervaren? Erica Martens omschrijft: “De mensen waren al zo emotioneel over het corona-effect, en natuurlijk aan huis gekluisterd. Muziek is dan wel n troost. Dat was duidelijk te zien. Het was met ‘n lach en ’n traan. Dat probeerden we met wat humor te sussen.”

Wat henzelf aangreep was het optreden bij de Pannehoeve, waar tijdens hun optreden slachtoffers van corona naar buiten werden gedragen. “Terwijl wij daar Que Sera Sera lopen te zingen. Nou ik kan je vertellen dat hakte er bij ons enorm in.” Ook vertellen Irma en Erica: “Mensen met dementie kijken soms via een raam dwars door je heen. Tot er een nummer voorbij komt dat een herinnering terug brengt, dan zien we ze opleven en dat geeft ons dan een enorme brok in de keel, maar ook voldoening! Music is the medicin for the soul. Ook mensen die bedlegerig zijn en niet in staat waren om ons te zien. Die hebben we persoonlijk a capella via de deuropening toegezongen, wat de waterlanders wel doet laten stromen, bij beide partijen. Muziek is onze passie. We willen mensen vermaken, verblijden met onze talenten en als we zien dat dat blije gezichten oplevert, zijn wij heel tevreden.”

Joost Verspaget vervolgt: “Natuurlijk was het op de ene locatie een groter succes dan op de andere, over het algemeen werd hun komst echt gewaardeerd. Muziek in ‘t Portiek heeft bij duizenden Helmonders plezierige momenten opgeleverd. Corona is nog niet weg, maar de zomer is voorbij. In de tijd die nu aanbreekt, is het lastiger om buiten op te treden.”

Muziek in ’t Portiek is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, de Steunstichting Welzijnszorg, het RCOAK, het subsidiefonds Kruisvereniging en de gemeente Helmond. “Fantastisch dat zij dit ondersteunen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden