Foto ter illustratie: Karel Appel Oerbeest 1951</p>
Foto ter illustratie: Karel Appel Oerbeest 1951

(Foto: )

Nieuwe expositie Abstract! bij Museum Helmond

Felle kleuren, intuïtieve penseelstreken, figuratieve abstractie en een vrije vormentaal. Bij Museum Helmond is tot en met 28 maart de tentoonstelling Abstract! te zien op de locatie Kunsthal Helmond. De meeste werken in deze tentoonstelling behoren tot de École de Paris of Cobra, twee grotendeels abstracte stromingen die ontstonden rond het midden van de 20e eeuw.

HELMOND- De kunstenaars die tot École de Paris gerekend worden, maakten helder gekleurde doeken, gebruikten een vrije vormentaal en hadden een hang naar abstractie die veelal was afgeleid van de zichtbare natuur. Grondlegger Jean Bazaine (1904-2001) benadrukte het belang van het instinct en de ‘voelhorens’ van de kunstenaar. Ook de meeste abstractie van de aan Cobra gerelateerde kunstenaars kwam voort uit de natuur. Deze beweging ontstond vrijwel gelijktijdig in Nederland, België en Denemarken. Kenmerken zijn een vrij gebruik van kleur en een vormentaal die werd ontleend aan de spontaniteit van de kindertekening, volkskunst of de kunstzinnige uitingen van geesteszieken. Cobra-kunstenaars verwierpen ieder –isme, eenvoudigweg omdat het de creativiteit in de weg stond.

Roef-Meelker
De kunstwerken in de tentoonstelling behoren tot de Roef-Meelker kunstcollectie, vernoemd naar wijlen Pieter Roef sr. die de werken in 2001 aan Museum Helmond schonk, en zijn elke drie jaar te zien. De expositie toont werk van onder andere Barbara Hepworth, Karel Appel, Asger Jorn, André Masson, Pierre Alechinsky, Corneille, Constant, Lucebert, Alfred Manessier, Roger Bissière, Nicolaas de Stael, Geer en Bram van Velde, Theo Wolvekamp en Jaap Wagemaker. De tentoonstelling wordt aangevuld met abstracte werken uit de collectie Moderne en Hedendaagse kunst van het museum, zoals van de graffiti kunstenaar Rammellzee en de Helmondse schilder Bert Loerakker.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Kunsthal Helmond maakt deel uit van Museum Helmond, samen met Kasteel Helmond. De beide locaties liggen in het centrum van Helmond en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma:

www.museumhelmond.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden