‘Helmondsch Feestmarsch’ bijna 100 jaar later bij HMC


De partituur van de 'Helmondsch Feestmars'.
De partituur van de 'Helmondsch Feestmars'. (Foto: )

‘Helmondsch Feestmarsch’ bijna 100 jaar later bij HMC

Zondag 13 september wordt een bijzondere dag voor het Helmonds Muziek Corps. De vereniging treedt voor het eerst sinds de corona-lockdown weer naar buiten voor haar tweejaarlijkse serenadedag en doet dat met een wel heel bijzondere en feestelijke mars in het repertoire: ‘Helmondsch Feestmarsch’ uit 1921.

HELMOND - Tijdens de tweejaarlijkse Serenadedag worden diverse Helmonders die dat hebben verdiend muzikaal in het zonnetje gezet door HMC. Wie dat dit jaar zijn, blijft nog een verrassing. Een van de marsen die zeker gespeeld zal worden tijdens de serenadedag is ‘Helmondsch Feestmarsch’. Een mars met een bijzonder verhaal:

Medio oktober 2019 kreeg de secretaris van Helmonds Muziek Corps een bijzonder bericht in haar mailbox. Het bericht kwam van mevrouw Merkx, weduwe van Jacques Merkx. Hij had een groot muziekarchief dat in de loop der tijd opgeschoond was. Een van de marsen in zijn bestand was ‘Helmondsch Feestmarsch’: een handgeschreven partituur met alle losse partijen voor harmonieorkest en zij vond het doodzonde deze bij het oud-papier te zetten.

Opening Kasteel-Raadhuis
Via tambour-maître Frank v.d. Zanden is de muziek teruggekeerd naar Helmond. Na onderzoek blijkt deze mars geschreven te zijn ter ere van de opening van het Kasteel-Raadhuis op 5 april 1923. Speciaal voor deze gelegenheid was een feestelijke mars gecomponeerd door P.H. Kwakernaat, voorheen Kapelmeester van het 6e Regiment Infanterie Breda en in 1923 (muzikaal) directeur bij Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia. KSH Phileutonia heeft bij de opening van het Kasteel-Raadhuis deze mars gespeeld. Helaas is de mars daarna in de ‘archieven’ verdwenen.

Binnen Helmonds Muziek Corps werd bekeken of het interessant was om de mars grondig af te stoffen. Iedereen was enthousiast en daarmee is de mars nieuw leven ‘ingeblazen’. De mars en muziek zijn gedigitaliseerd door Rob van der Sommen (dirigent slagwerk HMC) en ‘Helmondsch Feestmarsch’ gaat op 13 september aanstaande (opnieuw) het levenslicht zien tijdens de Serenadedag.

Meer informatie is te vinden op de website:

www.helmondsmuziekcorps.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden