<p>Oud-kasteelbewoners vertellen over de geschiedenis van Kasteel Helmond.&nbsp;</p>

Oud-kasteelbewoners vertellen over de geschiedenis van Kasteel Helmond. 

(Foto: FotoStudio5700)

'Leren' thema Open Monumentendag

De jaarlijkse landelijke Open Monumentendag (OMD) wordt gehouden op zaterdag 12 en zondag 13 september. gehouden. Geïnspireerd op het landelijke thema ‘leermo(nu)ment’ doen mee het kasteel-museum, Home-Computer-Museum, Heemkamer/Het Baken, Jan Visser Museum, Het Speelhuis, Hanssen Art Design en Creahuys33. Beide dagen zijn de deelnemende open monumenten en musea gratis toegankelijk in ieder geval van 12.00 tot 17.00 uur.

HELMOND - In Kasteel Helmond zijn de de kasteelgidsen aanwezig om alles over de speciale plekken in het kasteel en de geheimen van de kasteelbewoners te vertellen. Ook bij de kleurrijke expositie van Christie van der Haak worden voorleesverhalen verteld en krijgen de jonge bezoekers een bijzondere herinnering mee naar huis... Stadsarcheoloog Theo de Jong vertelt in zijn mini expositie op eigen wijze over het thema ‘leermonument’. Hij verhaalt over traditionele leerlooierijen en ambachtelijke schoenmakers in Helmond. Ook toont hij archeologische vondsten en vindplaatsen die te maken hebben met het landelijke thema. Kinderen kunnen dit weekend een leren armband of amulet bestempelen met hun naam of prachtige vormen.

HomeComputerMuseum
Het HomeComputerMuseum (HCM) dat vorig jaar nog de Brabantse erfgoedprijs won, is nieuw dit jaar. Leren en computers is al vanaf het prille begin gecombineerd. Dit weekend zal het HCM laten zien hoe leren met de verschillende computers gaat. Hiervoor staan ruim 300 computers opgesteld die te bedienen en te bekijken zijn. Als je meldt dat je voor de OMD komt, mag je gratis naar binnen.

Het Baken
In de voormalige St.Jozefschool is al jaren stadshobbywerkplaats Het Baken gehuisvest. De leslokalen blijven dicht maar in de kantine krijgen de bezoekers informatie en kan een kop koffie worden genuttigd. Sinds 2016 is hier ook Heemkamer Helmont gevestigd en de leden zetten de hele dag de deur open.

Jan Visser Museum
Het Jan Visser Museum doet dit jaar ook weer mee aan de OMD. Naast heel veel informatie en werktuigen van de landbouw beheert het museum ook een collectie brandweerwagens.

Het Speelhuis
Ook de deuren van Het Speelhuis zijn dit weekend geopend voor bezoekers. Bezoekers kunnen doorlopend deelnemen aan rondleidingen door het theater. Zo krijgen ze een uniek kijkje achter de schermen en beleven ze het dagelijkse reilen en zeilen in het theater. Daarnaast kunnen zij ervaren dat een voormalige kerk met behoud van de religieuze uitstraling tot een van de mooiste theaters van Nederland is omgevormd.

Hanssen Art Design
Ernaast staat nog het voormalige hoofdgebouw van de voormalige Mariaschool. Dat gebouw is met behoud van de voorgevel en het monumentale dak de plek waar Hanssen Art Design zit. Bezoekers kunnen hier meehelpen met het vergulden van een lijst van een schilderij.

‘t Creahuys33
Buurman ‘t Creahuys33 zet ook de deuren open waarbij de trotse eigenaars graag tonen hoe fraai zij dit winkel-woonhuis gerestaureerd hebben.

Meer informatie
Praktische informatie zoals openingstijden, adressen en waar meer informatie te vinden is, staat op de website:

www.omd.nl/Helmond

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden