<p>Daniel Barton: &#39;Ik voel me een wereldburger, maar in Helmond ben ik thuis.&#39;&nbsp;</p>

Daniel Barton: 'Ik voel me een wereldburger, maar in Helmond ben ik thuis.' 

(

Foto:Rob Weekers

)

'Soms is het wel een tikje nerdy'

Je zou het op het eerste gezicht niet verwachten. Een zolder van een rijtjeswoning in Brandevoort wordt door muziekliefhebbers uit de hele wereld bekeken. Daar bevindt zich de muziekstudio van Helmonder Daniel Barton, die er zijn podcast-programma HeartBeatHero Radio maakt. “Ik ben iedere dag met muziek bezig, het is mijn passie.”

HELMOND - Twee computers, twee schermen, een keyboard, en een microfoon. Dat is alles wat er nodig is om zijn muziek te maken en om HeartBeatHero Radio on air te krijgen. De gesprekken zijn in het Engels. Een taal die Barton vloeiend spreekt. Zijn vader is Amerikaan, zijn moeder Nederlands. Barton (43) groeide op in de Amerikaanse staat Arkansas, maar verhuisde op 13-jarige leeftijd naar Helmond. “Ik voel me een wereldburger, maar in Helmond ben ik thuis.”

Maandelijks interviewt Barton artiesten, en is er plek voor iemand die samen met hem de show presenteert. Via Google Hangouts wordt er gediscussieerd, gepraat over films, superhelden, series op Netflix, en wordt er vooral muziek gedraaid én gemaakt. Bij voorkeur synthwave, elektronische muziek die beïnvloed is door soundtracks van films en computerspelletjes, en die zijn oorsprong vindt in de jaren tachtig. Barton over zijn show: “Soms is het wel een tikje nerdy, maar we hebben vooral veel lol.”

Daniel Barton -artiestennaam: HeartBeatHero- tovert zijn smartphone tevoorschijn en laat een fragment zien waarop twee van de gasten in een van zijn shows samen het bekende deuntje uit de film Beverly Hills Cop spelen. Hoewel er enige vertraging tussen de internetverbindingen zit, valt het geheel wonderwel goed samen. Barton: “Je kunt niet alles regisseren, als iets spontaan gebeurt, is dat vaak het mooist. En valt er soms een valse noot te horen, dan is dat geen probleem, dat hoort er ook bij.”

Het begon met een oproep op Facebook: Wie wil tijdens mijn show de co-host zijn? Inmiddels hebben flink wat artiesten en liefhebbers hun opwachting gemaakt. Intussen begint de Helmonder met zijn platform naam te maken in ‘het wereldje’. Barton: “Ik ga zorgvuldig te werk, maak een draaiboek, en zoek naar informatie over mijn gasten. Dat wordt gewaardeerd, als mensen in de gaten krijgen dat ik de moeite hebt gedaan om me in hen te verdiepen, dan heeft dat direct een meerwaarde.” Waar het eindigt? Daniel Barton: “Geen idee, ik vind dit gewoon hartstikke leuk om te doen.”

Wordt zijn podcast goed beluisterd op Soundcloud, op streaming site Spotify vinden de tracks van de Helmonder een weg naar muziekliefhebbers uit alle hoeken van de wereld. En op You Tube verscheen onlangs een door Barton zelf geschreven en gezongen nummer ‘Take me to you Heart’, een lekker zomers muziekje. Voorzien van een zelfgemaakte clip. Met hulp van enkele muziekcompanen. “We wisselen ideeën uit, sturen elkaar tracks. Internet verbindt mensen, en dat is precies waar ik naar op zoek ben.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden