Het Taalcafé start in de Week van Lezen en Schrijven
Het Taalcafé start in de Week van Lezen en Schrijven (Foto: )

Taalcafé gaat weer beginnen

De Week van Lezen en Schrijven vindt plaats van maandag 7 tot en met zondag 13 september. Daarmee krijgt de bekende Week van de Alfabetisering een nieuwe en toegankelijke, begrijpelijke naam. Tijdens deze speciale week vraagt ook het Taalhuis Helmond aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid.

HELMOND - Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In Helmond vindt 1 op 6 mensen het bijvoorbeeld lastig om een artikel of brief te lezen, maar bijvoorbeeld ook om voor te lezen voor kinderen. Sommige mensen vinden het ook vervelend als ze ergens iets moeten opschrijven. Eigenlijk zouden ze dat best beter willen kunnen, maar zij weten niet dat er gratis hulp voor hen is. In Helmond kan dit bij het Taalcafé of ze krijgen een taalmaatje. Dat zijn vrijwilligers met wie ze regelmatig kunnen afspreken.

In Asten en Someren kan deze groep hulp krijgen bij Onis Welzijn. Er zijn taallessen en taalcoaches. Je kunt bij Onis vragen naar Swita of Lydian. Op woensdag 9 september staat Voorleesbus Blikkie van 14.00-16.00 uur op de Markt in Asten. Er wordt voorgelezen, iedereen is welkom. Wie het lastig vindt om zelf voor te lezen kan dat vertellen tegen de medewerkers van de Bibliotheek en Onis Welzijn die erbij zijn.

Start Taalcafé
Op woensdag 9 september start het Taalcafé weer. Vanaf dan kan iedereen die behoefte heeft aan hulp bij de Nederlandse taal terecht tussen 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek op de tweede verdieping. Er staan mensen klaar om te helpen en de 1,5 meter afstand tussen de mensen is gegarandeerd. Het Taalcafé is er voor mensen die Nederlands spreken maar wel hulp willen om beter te lezen en te schrijven, maar het is er ook voor mensen die het Nederlands juist willen leren. Het is bovendien gratis. Aanmelden is wel nodig. Dat kan bij de Bibliotheek of via www.bibliotheekhelmondpeel.nl/taalcafe

Het Taalcafé in de Leonardusspeeltuin start nog niet.

Dennie 
“Het woord ‘alfabetisering’ is erg lastig voor mij. Ik weet niet hoe ik het moet uitspreken. Dat lukt zelden in één keer. En ik weet ook helemaal niet wat het betekent. Ik heb al mijn hele leven moeite met lezen en schrijven. Daar heb ik mij jarenlang voor geschaamd. Ik durfde het niet te vertellen aan mijn meisje, mijn familie en al helemaal niet aan vrienden en collega’s. Vorig jaar verzamelde ik al mijn moed en zette ik die schaamte opzij. Inmiddels heb ik taalles en gaat er een wereld voor mij open. Dáár gaat het om in deze themaweek. Dat ik en velen met mij er niet alleen voor staan. Maar dat heel Nederland weet wat laaggeletterdheid is. En hoe we dat kunnen stoppen.”

Coördinator Susan
Susan Verheij is coördinator Taalhuis en legt uit: “Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Dat kan alleen als iedereen kan lezen en schrijven. Bij vrijwel alles in ons leven hebben we, zoals dat heet, basisvaardigheden nodig. Een flink deel van Helmond kan wel wat lezen en schrijven maar heeft er echt moeite mee. Het is jammer als iemand een uitnodiging ergens voor krijgt en die niet begrijpt, of een brief van het werk of de nieuwsbrief van de school of sportclub. Het voelt ook fijner voor mensen als ze bijvoorbeeld wel een kaartje durven te schrijven of een appje sturen. Misschien kent u wel iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vertel hem of haar dan over het Taalcafé. De mensen die er werken, hebben alle begrip.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden