<p>Dit jaar is er helemaal geen kermis in Helmond.</p>

Dit jaar is er helemaal geen kermis in Helmond.

(Foto: )

Teleurstelling voor kermisliefhebbers

Na het niet doorgaan van de voorjaarskermis, is bekend geworden dat er ook geen Najaarskermis zal zijn in Helmond.

HELMOND - De belangrijkste reden is de huidige situatie rondom het coronavirus. Het oplopende aantal besmettingen is een bron van zorg en vraagt om strikte handhaving van de maatregelen ter bestrijding van het virus. Binnen de kaders van de coronamaatregelen is het erg lastig om de veiligheid en gezondheid van bezoekers en medewerkers op een kermis te garanderen. Vooral voor bezoekers blijkt in de praktijk het erg lastig om de anderhalve-meter afstand respecteren.

Op de kermis in Tilburg, die in aangepaste vorm wel is doorgegaan, is van veel kanten kritiek gekomen vanwege het niet naleven van de 1,5 meter afstand op het kermisterrein. Andere kermissen die wel door zijn gegaan zijn veelal kleinschalige dorpskermissen of vinden plaats op volledig afgeschermde terreinen met verregaande toegangscontrole.

In het centrum van Helmond zijn momenteel geen voor de hand liggende locaties waar een kermis zonder veel extra inzet en kosten veilig kan worden gerealiseerd. Vanwege de coronamaatregelen is voor zowel de horecaterrassen als de weekmarkt al extra ruimte nodig. Verder dient de toegang tot de recent geopende corona-teststraat aan de Torenstraat/Watermolenwal open te blijven.

Vanwege de noodzaak van aanvullende maatregelen zijn de kosten van een najaarskermis fors hoger. Denk aan extra uitgaven voor afzettingen, toegangscontrole, hygiënevoorzieningen, publieksbegeleiding en toezicht en handhaving. De baten zijn naar verwachting juist lager. Er kunnen minder attracties worden geplaatst vanwege de benodigde extra ruimte. Exploitanten zullen vanwege de risico’s minder stageld willen betalen. Al met al zal een najaarskermis de gemeente fors meer geld kosten dan gebruikelijk. Met het risico meegenomen dat een kermis op het laatste moment alsnog niet kan doorgaan of halverwege wordt stilgelegd, is besloten tot het niet laten doorgaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden