• Alles

Lezing: Noord-Korea

woensdag 13 maart 20:00 uur

Foto: Marc Roth

Op woensdagavond 13 maart organiseert Bibliotheek Dommeldal, van 20.00-22.00uur, in vestiging Mierlo een lezing over een van de meest gesloten landen ter wereld: Noord-Korea. Onder de titel De Verbeelde Werkelijkheid, vertelt Marc Roth over "het land van de Kimmen", Noord Korea.

Roth reisde door een groot deel van het land, onder begeleiding van twee, door de Noord-Koreaanse overheid aangestelde, gidsen en idem chauffeur. Een geregisseerde werkelijkheid trok aan zijn westerse blik voorbij. Bijvoorbeeld in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land. De laatste jaren is deze stad bezig met een enorme modernisering. Er wordt zelfs gesproken over het Pyonghattan-project, omdat de stad transformeert tot een 'socialistische sprookjesstad'. Verbeelde werkelijkheid dus, waar getracht wordt om een ideale samenleving te laten zien, in een bijna surrealistisch decor. Goed om daarbij te bedenken dat er meer dan 25 miljoen mensen in Noord-Korea wonen, mensen die ook een zo 'normaal' mogelijk leven proberen te leiden.

Wat is dus mythe en wat is realiteit? En kunnen wij daar überhaupt een oordeel over vellen met de informatie die wij hebben? In welke mate wordt ons beeld van dit land gekleurd door onze 'Westerse bril'.

Marc Roth

Marc Roth studeerde Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Hij begon als mede-oprichter van een reisorganisatie, om uiteindelijk Roth Spark Travel op te richten, een reisorganisatie die reizen opzet naar 'ongewone' bestemmingen, zoals Noord-Korea. Roth raakte gefascineerd door de socialistisch realistische kunst, die nog steeds wordt gemaakt in Noord Korea. In 2018 organiseerde hij een tentoonstelling over deze kunstvorm die het surrealistische decor weergeeft waarin Roth iedere keer weer terecht komt tijdens een bezoek aan Noord-Korea.

Het belooft een interessante avond te worden, met boeiende verhalen en beelden die de bezoeker meer inzicht geven in deze gesloten samenleving. Reserveer snel een kaartje via de website van Bibliotheek Dommeldal.


deel deze activiteit

Locatie

Bibliotheek Mierlo
Mierlo
Dorpsstraat 113
null


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden